Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains

Den danske Le Mans-vinder Tom Kristensen

Skrevet af
Idrættens Hus
September 20, 2023
0
min læsetid
Den danske Le Mans-vinder Tom Kristensen

Det er med god grund, at den professionelle racerkører Tom Kristensen blev optaget i den danske Hall of Fame i 2018. Fra en tidlig alder udviste han et særligt talent, når der var fart over feltet, og med 9 flotte Le Mans-sejre på CV’et er han bilsportens kronede konge.
Vi har skrevet et portræt af den kendte kører, der tog turen fra Hobros hovedveje til topelitens internationale arenaer.

Født med benzin i blodet

Set i bagklogskabens klare lys er det næppe en overraskelse, at Tom Kristensen endte som professionel racerkører. På godt dansk kan man endda sige, at han blev født med benzin i blodet. På en tankstation i Hobro kom racerkøreren til verden den 7. juli 1967, og faderen Carl Erik Kristensen, der selv var en aktiv kører, tog tidligt den lille gut med på kørebanen.
Det var faderen, der introducerede den unge motorsportsentusiast til den niche, som senere skulle blive hans levevej. Sammen udforskede far og søn lokale races, og da sønnen selv begyndte at udvise interesse for sporten, forærede forældrene ham en gokart.

Fra gokart til flere hestekræfter

En gokart er en god begyndelse, når man interesserer sig for motorsport, men snart blev der brug for at få flere hestekræfter under kølerhjelmen. Den kommende racerkører øvede sig flittigt, og finjusterede sin teknik i sådan en grad, at han snart kvalificerede sig til VM i Minipop. Året var 1978, men den 11-årige komet rykkede snart videre til næste klasse.
Første stop var Pop 2, men senere fulgte Formula Nordic League, som skulle banen vejen for en professionel karriere.

Myten og manden

Der hviler en mytisk stemning over det hårde racerløb Le Mans, og med tiden er Tom Kristensen næsten blevet synonym med det ikoniske løb. Ikke mindre end 14 gange har mesteren deltaget i det 24 timer lange race, og hele 9 gange har han taget turen til toppen af sejrsskamlen. Det er en rekord, der endnu ikke er overgået af nogen.
Den nærmeste konkurrent til den danske kører er belgieren Jacky Ickx, der har vundet Le Mans 6 gange.

Det første Le Mans

Racerkøreren fra Hobro debuterede ved Le Mans i 1997, og her hev han til manges overraskelse en flot sejr hjem. Det samme gjorde han også i 2000, 2001, 2002 og 2003. Fire år i træk vandt han guld – en præstation, som endnu ikke er blevet overgået inden for sporten.
Guldregnen stoppede imidlertid ikke i 2003, for den næste Le Mans-sejr blev allerede trukket hjem året efter. I en Audi R8 slog mesteren sin egen rekord fra året før, og til stor anerkendelse kunne han nu kalde sig vinder af det ikoniske løb fem år i træk.
Rekorden holdt dog ikke længe, for allerede året efter i 2005 vandt han for sjette år i træk.

Et alvorligt styrt stopper succesen

Det blev et alvorligt styrt, der satte en stopper for den stigende succes. I 2007 kørte Kristensen galt i sin DTM, og overlevede kun med nød og næppe. Mange frygtede, at han nu indstillede karrieren, men allerede samme år vendte racerkøreren tilbage til Le Mans.
Et dårligt pitstop sendte desværre teamet ud af løbet, men de gjorde stærkt comeback i den vilde Audi R10 TDI året efter. I 2008 kunne den 8. Le Mans-pokal løftes over hovedet.

Tom Kristensen takker af

Det er trofæer på stribe, som sikrer den berømte racerkører succesen. Den sidste Le Mans-sejr trak han hjem i 2013, men den niende pokal, der pryder atletens CV, blev dedikeret til Allan Simonsen, der døde under løbet samme år i en tragisk ulykke.
Den 19. november 2014 takkede han af og indstillede sin imponerende karriere.

Oplev legenderne tæt på!

Overnat blandt Sportens Hall of Fame og mærk historiens vingesus fra Danmarks største sportsikoner. Book dit ophold nu og bliv en del af sportshistorien!

Det er jo ikke en hall of fame uden andre

Andre atleter på listen

Michael Laudrup - Tidligere professionel fodboldspiller med 104 landskampe

Michael Laudrup

Hans fodboldteknik var intet mindre end fremragende og blikket for spillet unikt. Mange medspillere har nydt godt af hans sublime pasninger og frispilninger. Michael Laudrup, hvis fader og bror, Finn og Brian Laudrup, også har optrådt på A-landsholdet i fodbold, blev optaget i Hall of Fame i 2007.
Erik Gundersen	Erik Gundersen - En del af dansk speedways guldperiode

Erik Gundersen

Erik Gundersen var en lille, vestjysk fighter, der med sin udadvendte facon og øgenavnet ’Smiling Gunder’, blev meget populær blandt speedwayfans verden over. Da Gundersen i 1988 vandt det individuelle VM for tredje gang, foregik det i Vojens. De danske kørere satte sig på samtlige podiepladser.
Gunnar ‘Nu’ Hansen – Sportsjournalistikkens far Gunnar ‘Nu’ Hansen

Gunnar ‘Nu’ Hansen

Med levende sprog og metaforiske udtryk kunne Gunnar ‘Nu’ Hansen optage den danske befolkning ved enhver sportsbegivenhed. Med dækning af i alt 13 Olympiske Lege og senere hen en titel som ridder af Dannebrogsordenen er der ingen tvivl om aftrykket på dansk sportsjournalistik.