Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains

Lotte Friis svømmede sig vej til toppen

Skrevet af
Idrættens Hus
September 20, 2023
0
min læsetid
Lotte Friis svømmede sig vej til toppen

Det er ikke svært at forstå, hvorfor hendes navn har skabt ringe i vandet, for sjældent har den danske sportshistorie haft så stærk en svømmer repræsenteret i den tid, hun aktivt var i vandet.
Lotte Friis lagde fra land med en imponerende svømmekarriere, der tidligt talte internationale sejre. Den danske svømmekomet og topatlet indtog sejrsskamler verden over gennem de 14 år, hun svømmede som professionel.

Lotte Friis sportens hall of fame

De første år som svømmer

Den danske verdensstjerne blev født i Blovstrød på Nordsjælland den 9. februar 1988, og hurtigt stod det klart, at Friis var et naturtalent i vandet. Hendes bevægelser var frie og målrettede, og når hun dykkede ned under overfladen, fandt hun hurtigt et flow, som sendte hende flere banelængder foran konkurrenterne.
Overraskende var det derfor ikke, at den unge svømmer meldte sig ind på den 4-årige idrætslinje på Marie Kruses Skole i Farum. Her blev hun student i 2008, men den hvide hat blev hurtigt skiftet ud med andre farver, når badehat og svømmebriller blev taget på før træning.

Stærke resultater på lange de distancer

Når svømmeren sprang i vandet, var det crawl, hun mestrede til perfektion. Den svære disciplin blev forfinet og justeret gennem daglig træning, og hvor mange svømmere sætter stort fokus på fart og fremdrift, regulerede Lotte Friis sin teknik, så den blev målrettet udholdenhed på de lange distancer.
Hendes flow fandt sin færdige form på de lange crawldistancer, og det er netop inden for denne niche, hun har vundet de største titler. Mesteren er indehaver af landets bedste resultater, og har sat rekorder i 400 meter fri, 800 meter fri og 1500 meter fri både på kort og lang bane.

Det blev da også i 1500 fri på kortbane, at svømmeren kunne gå på podiet og modtage verdensrekorden. Titlen blev overrakt den 28. november 2009 efter mange års stilstand i den danske svømmehistories rekordbog.

Vinder af DM og flere rekorder

Drømmen om OL bankede i hjertet på den unge svømmer, men der skulle hives flere titler hjem, før turen kunne gå mod de berømte og mytiske olympiske lege. I 2007 svømmede crawleren med sikre favntag sejren hjem på kortbane og satte intet mindre end 3 nordiske rekorder ved DM.
Til danmarksmesterskaberne svømmede hun i 400, 800 og 1500 meter fri, hvilket gav hende en 4. plads, 3.plads og 2. plads på verdensranglisterne.

Lotte Friis svømmer sig vej til OL

De imponerende tider, de flotte resultater og det hårde arbejde blev det, der bragte topsvømmeren mod Beijing i 2008. Det var i de smukke omgivelser mod øst, at de olympiske mesterskaber blev afholdt, og det danske svømmeteam var stærkt repræsenteret ved begivenheden.
Smukt var det derfor, at mesteren præsterede sit hidtil bedste resultat i vandet, da hun vandt bronze i 800 meter fri. Det var en glad og berørt vinder, der til alle medier nu kunne meddele, at hun netop havde slået sin egen, danske rekord.

Sølv og guld ventede ved VM

Det var ikke kun en bronzemedalje, der blev hængt om halsen på Lotte Friis ved OL. Til verdensmesterskaberne i 2011 fik hun på 1500 fri en sølvmedalje, og senere vandt hun overlegent en medalje i guld for det flotte resultat på 800-distancen.
Det gjorde topatleten til den første dansker i sportshistorien, som kunne kalde sig verdensmester på langbane.

En imponerende karriere slutter

Det er de imponerende rekorder og stærke resultater, som har cementeret svømmerens navn i den danske sportshistorie. Gennem 14 år var danskerne på fornavn med helten, som indstillede sin karriere i april 2017.
I dag arbejder den tidligere topatlet som radiovært på det populære program Formiddag på 4’eren.

Oplev legenderne tæt på!

Overnat blandt Sportens Hall of Fame og mærk historiens vingesus fra Danmarks største sportsikoner. Book dit ophold nu og bliv en del af sportshistorien!

Det er jo ikke en hall of fame uden andre

Andre atleter på listen

Michael Laudrup - Tidligere professionel fodboldspiller med 104 landskampe

Michael Laudrup

Hans fodboldteknik var intet mindre end fremragende og blikket for spillet unikt. Mange medspillere har nydt godt af hans sublime pasninger og frispilninger. Michael Laudrup, hvis fader og bror, Finn og Brian Laudrup, også har optrådt på A-landsholdet i fodbold, blev optaget i Hall of Fame i 2007.
Erik Gundersen	Erik Gundersen - En del af dansk speedways guldperiode

Erik Gundersen

Erik Gundersen var en lille, vestjysk fighter, der med sin udadvendte facon og øgenavnet ’Smiling Gunder’, blev meget populær blandt speedwayfans verden over. Da Gundersen i 1988 vandt det individuelle VM for tredje gang, foregik det i Vojens. De danske kørere satte sig på samtlige podiepladser.
Gunnar ‘Nu’ Hansen – Sportsjournalistikkens far Gunnar ‘Nu’ Hansen

Gunnar ‘Nu’ Hansen

Med levende sprog og metaforiske udtryk kunne Gunnar ‘Nu’ Hansen optage den danske befolkning ved enhver sportsbegivenhed. Med dækning af i alt 13 Olympiske Lege og senere hen en titel som ridder af Dannebrogsordenen er der ingen tvivl om aftrykket på dansk sportsjournalistik.