Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains

Camilla Martin – Et dansk badmintonidol

Skrevet af
Idrættens Hus
September 20, 2023
0
min læsetid
Camilla Martin – Et dansk badmintonidol

Hun sendte lynhurtigt og ekstremt præcist de skarpe fjerbolde retur til modstanderen, der en efter en måtte give fortabt. Den stålsatte vilje og de solide leveringer dannede fra begyndelsen rammen om den imponerende karriere, den danske badmintonspiller Camilla Martin præsterede.
Gennem et årti satte hun sporten i centrum, og markerede sig som en af ketsjersportens helt store helte. Vi har tegnet et portræt af pigen fra Højbjerg, der tog titler til CV’et, som kun de færreste kommer i nærheden af.

Camilla Martin sportens hall of fame

De unge år med badminton i Højbjerghallen

Camilla Martin kom til verden på en forårsdag. Den 23. marts 1974 blev den kommende badmintonstjerne født i Aarhus, og allerede som ganske lille tog hun flere gange om ugen turen til den lokale hal i Højbjerg for at spille badminton.
Den målrettede træning sendte talentet til ungdomsmesterskaberne som bare 12-årig. Hun vandt turneringen overlegent, og netop det satte skub i de helt store ambitioner, som senere banede vejen til seniorturneringerne.

De store turneringer begynder

Fra 1990’ernes begyndelse og et godt stykke ind i årtusindeskiftet spillede den unge badmintonstjerne mod nogle af de bedste, kinesiske modstandere. Drømmen om verdensmesterskaberne prægede karrieren fra start, men før de internationale turneringer tog fart, markerede hun sig på de danske hjemmebaner.
I 1991 vandt stjerneskuddet sit første danske mesterskab i single. Det blev den første titel ud af en række på 13 singlemesterskabstitler i træk – en præsentation, der endnu ikke er overgået i den danske sportshistorie.
Danish Open vinder hun både i 1994, 1997, 1998 1999, 2001 og 2002.

EM-titler på række

Fra de danske turneringer satte Camilla Martin kurs mod det store udland. Her vinder hun europamesterskaberne i 1996, 1998 og 2000, og som den første europæer nogensinde vinder hun guld ved Indonesian Open i 2000.
Badmintonidolet mestrer singlespillet til perfektion, og de mange sejre sender hende solidt videre mod VM.
Verdensmester på hjemmebane
Karrierens højdepunkt indtræffer, da den professionelle spiller bliver verdensmester på hjemmebane i 1999. I Brøndby Hallen er mere end 6.000 tilskuere tæt pakket på rækkerne, og den nervepirrende kamp spilles mod Dai Yun fra Kina.
Duellen holder publikum i et jerngreb, da den danske spiller har matchbold i tredje sæt med stillingen 10-3. En enkelt fejl fra dansk side får et øjeblik Camilla Martin ud af kurs, så en gysen går gennem tribunerne, men snart vender hun sejrrigt retur.
Hun vinder VM til stor jubel.

Drømmen om de olympiske lege vokser sig stor

Året efter den store triumf ved VM vinder den danske helt OL-sølv i Sydney. Senere bliver hun også All England-mester, men skader begynder at melde sig sammen med succeserne.
De olympiske lege i Athen lever ikke op til spillerens høje ambitioner, og hun må trække sig fra banen i anden runde, da hun taber til engelske Tracy Hallam.
Camilla Martin stoppede på toppen af sin karriere
Camilla Martin er et navn, der ikke er til at komme udenom, når samtalen falder på dansk og international badminton i 1990’erne. Hun står som et lysende idol, der med sit hurtige fodarbejde og sikre returneringer leverede spændende kampe og gode resultater. Derfor var det også til stor ærgrelse for de mange fans, da spilleren i 2004 meddelte, at hun stoppede som professionel badmintonspiller.
Gennem en længere periode havde idolet været plaget af skader, som satte begrænsninger for de resultater, hun fra karrierens begyndelsen have præsteret. Netop derfor mente mange, at det var en velovervejet beslutning, at hun indstillede sin succes på toppen.

Den sidste kamp

Den sidste officielle kamp blev naturligvis spillet på hjemmebanen i Aarhus.
Fra nær og fjern var trofaste fans og en enorm medieskare mødt op for at tage afsked med stjernen, som sluttede sin karriere ved Denmark Open.

Oplev legenderne tæt på!

Overnat blandt Sportens Hall of Fame og mærk historiens vingesus fra Danmarks største sportsikoner. Book dit ophold nu og bliv en del af sportshistorien!

Det er jo ikke en hall of fame uden andre

Andre atleter på listen

Michael Laudrup - Tidligere professionel fodboldspiller med 104 landskampe

Michael Laudrup

Hans fodboldteknik var intet mindre end fremragende og blikket for spillet unikt. Mange medspillere har nydt godt af hans sublime pasninger og frispilninger. Michael Laudrup, hvis fader og bror, Finn og Brian Laudrup, også har optrådt på A-landsholdet i fodbold, blev optaget i Hall of Fame i 2007.
Erik Gundersen	Erik Gundersen - En del af dansk speedways guldperiode

Erik Gundersen

Erik Gundersen var en lille, vestjysk fighter, der med sin udadvendte facon og øgenavnet ’Smiling Gunder’, blev meget populær blandt speedwayfans verden over. Da Gundersen i 1988 vandt det individuelle VM for tredje gang, foregik det i Vojens. De danske kørere satte sig på samtlige podiepladser.
Gunnar ‘Nu’ Hansen – Sportsjournalistikkens far Gunnar ‘Nu’ Hansen

Gunnar ‘Nu’ Hansen

Med levende sprog og metaforiske udtryk kunne Gunnar ‘Nu’ Hansen optage den danske befolkning ved enhver sportsbegivenhed. Med dækning af i alt 13 Olympiske Lege og senere hen en titel som ridder af Dannebrogsordenen er der ingen tvivl om aftrykket på dansk sportsjournalistik.